Utställningen
Fotoklubbens utställning 2024/25
Från torsdagen den 12 december till den 20 januari 2025 disponerar vi entréhallen på Lidingö Stadshus. Syftet med utställningen är att vi medlemmar får en möjlighet att visa upp våra fotografier och att utvecklas som fotografer. För besökare ska det bli en omväxlande och spännande upplevelse.
Tre viktiga datum:
12 december (en torsdag) - Hängning av bilder
14 december (en lördag) - Vernissage
19 januari 2025 (en söndag) - Nedplockning av utställningen
Under perioden som vår utställning pågår är det följande öppettider:
· Måndag - torsdag 8.00 - 20.00
· Fredagar 8.00 - 18.00
· Lördagar 11.00 - 16.00
· Söndagar 12.00 - 15.00
Följande dagar är helt stängda:
· Julafton, Juldagen, Annandagen
· Nyårsafton, Nyårsdagen och Trettonhelgen
Upplägget
När du ställer ut ansvarar du för att skapa ett bra helhetsintryck på din utställningsyta. Du disponerar din yta själv, bestämmer vilka bilder som används och hur ramar, passepartout och annat ska se ut. Fotografierna ska vara professionellt printade. Kostnaderna för bilderna står du för själv.
Tidslinje
Med erfarenhet från tidigare utställning så kan det vara bra att ha en "tågordning" för olika aktiviteter som bör göras inför en utställning. Detta för att undvika att det blir tidspress strax före själva utställningen.
Aprilmötet - Liten hand upp-undersökning om intresset att hänga bilder (KLAR. Det verkar bli ett stort intresse)
Majmötet - Preliminär intresseförfrågan (för vidare planering)
Oktobermötet - Definitiv anmälan om att delta och då kommer man att få sätta upp sig på en lista där tillgängliga hängningsytor finns med.
Under november kommer alla hängningsytor att fördelas efter bästa förmåga. Målsättningen är att så många som möjligt blir nöjda.
Projektgruppen
Det finns en "projektgrupp" som är tänkt att koordinera och hålla i olika trådar. I dagsläget består gruppen av följande personer:
Hans Ölander (utställningsgeneral)
Elisabeth Lingö
Stefan Fredriksson
Julie Vidal
Anki Rydén
Christer Hallberg
Erik Holmgren
Frågor och svar
Vad finns det för utställningsytor?
Själva utställningen sker i Lidingö Stadshus entréhall.
Vi har olika utställningsytor att tillgå.
- · Det finns 12 stora grå skärmar. Mått på grå skärm: B 210, H 225, D 65 cm. Beroende på skärmarnas placering kan det ibland gå att sätta bilder även på kortsidorna. Man får inte göra hål i dessa skärmar. Hängning sker med färdiga trådar från överkant. Vid eventuell hängning på sidan får man fästa små spikar på ovansidan. Lätta och tunna fotografier på kapaskiva, eller liknande, kan man "hänga" på nålar.
- · Det finns 10 vita skärmar varav vi kan använda både sidorna. Mått på vit skärm: B 150, H 180, D 7 cm. Man kan sätta små spikar eller X-krokar på dessa.
- · Det finns minst 5 stora och 2 mindre fönster. Bredd på stora är ca 420 cm. En fönsteryta motsvarar 2 st gråa skärmar. Bilden hängs från skena i taket. I varje fönster får det max hänga 5 kg. När det gäller att hänga bilder i fönster, återkommer vi med mer specifik info om vad som kan hängas där.
Vi kommer att fördela utställningsytor till varje fotograf. Tanken är att du som fotograf får en utställningsyta att disponera. Det kan alltså bli så att du får en grå skärm, en vit skärm eller ett fönster. Vi kommer att fråga vad du helst vill ha men om alla vill ha samma så avgör lotten.
Hur lämnar man bilder till bildspel?
Utöver den egna utställningsytan kan du lämna in bilder till vårt bildspel som kommer att rulla på en monitor. Dessa bör ha sidformat 16:9 för att undvika svarta kanter, som man annars får vid sidformat 4:3. Filtyp bör vara JPG (inte RAW) och upplösningen minst 1920 pixlars bredd. Man får max skicka in 20 bilder. Bilderna kommer att visas i upplösning 1920 x 1080 pixlar (ej 4 K). Skickar du in bilder, så kan Roger göra ett enkelt bildspel åt dig (utan tonade övergångar). Har du gjort ett eget bildspel går det också bra. Vill du ha bilderna i en viss ordning, måste du ordna detta med filnamnen i stigande bokstavsordning. Varje bild kommer att visas i 4 sekunder. Skicka med musik till bilderna om du vill ha det. Musiken kommer att kortas ner till bildspelets längd.Om du önskar kan Roger också lägga in en inledande textruta med önskad titel och en avslutande textruta med "Ett bildspel av Fnamn/Enamn. Det går också att lägga till mejladress där.
Även färdig film eller bildspel, på videoformat, går bra. Dessa skall vara max 1-2 minuter långa, ha upplösning 1920 x 1080, ha filtyp MP4, codec H.264 och ljudnivå -15 dB. Man får max skicka in 10 videos. Skicka till roger_moe(at)hotmail.com. Video skickas via wetransfer.com (< 2GB är gratis). Fundera på om du vill lägga till inledande och/eller avslutande textruta.
Musik i filmen/bildspelet eller musik du bifogar till bilder: Se till att inte bryta mot någon upphovsrätt. Bifoga info om Titel, Artist, Attribution (t.ex. Creative Commons).
Skicka dina bilder till
Med wetransfer.com - gratis upp till 2 GB.
OBS: Ditt material ska vara i Rogers mejlbox senast tisdagen den 3:e december.
Var kan man skriva ut sina fotografier?
Fotografier kan man bl.a. få utskrivna på följande ställen:
- Crimson
- Rajala
- BGA foto
- Bess Canvas
- Fler ställen kommer efter hand.
Var kan man köpa ramar?
Ramar och tillbehör kan man bl.a. köpa på följande ställen:
- Clas Ohlson
- Rajala
- BGA foto
- Bess Canvas
- Fler ställen kommer efter hand.
Vad skall det stå på etiketterna?
Utställande fotograf är själv ansvarig för att ta fram en skriftlig information om fotografierna och sej själv. För varje fotografi bör följande redovisas:
- · Bildens titel (för att veta vilket foto man talar om, unikt namn eller nummer)
- · Fotograf (för att veta vem som är fotograf).
- · Tryckteknik (hur fotot är gjort och tryckt, t.ex. "Crimson, Akvarell, Fine Art")
- · Kontaktuppgift (om du vill sälja bilden, lämpligen epost eller telefonnummer) Om du inte vill sälja bilden skriver du ”Privat ägo”.
- · Pris (om du vill sälja. Se vägledning nedan eller skriv "På förfrågan")
Denna redovisning kan ske med små etiketter på varje fotografi, eller samlat på en förteckning. Det senare kan ju göras ihop med en presentation av fotografen. Lämplig storlek på etikett är ungefär som ett kreditkort som kan tejpas fast på baksidan på ramen, så den sticker ut. Använd gärna typsnitt Arial med teckenstorlek 14. En mall kommer att finnas.
Vilket pris kan man ta?
På sajten http://www.sfoto.se finns en prisguide som ger viss vägledning för professionella fotografer. Som amatörfotograf bör man nog ligga något lägre. En tumregel kan vara självkostnad (print + ram) plus någon procentsats (50 - 100 %) . Det kan ju vara roligare att ha sålt något än att tjäna pengar?
Finns tips på teman?
Det troliga är att varje utställare får hänga omkring fyra fotografier beroende på skärmens och/eller bildernas storlek.. Då kan det vara lämpligt att dessa bildar någon form av enhet, exempelvis genom ha samma tema, formspråk eller teknik.
Vad kan vara bra att ta med sig vid hängningen den 12 december?
Följande saker kan vara bar att ha vid hängning: hammare, små spikar, måttband, sax, vattenpass, dubbelhäftande tejp, trappstege. Om tar med egna verktyg är ett tips att märka dessa med namn. Några verktyg och hjälpmedel finns kvar efter vår förra utställning men för att slippa köa på verktygen - ta med egna.
/tabs}