Månadsbrev mars 2024

Nästa möte: Onsdagen den 20 mars kl. 19

Plats: Ansgarskyrkan, Lidingö C


 

Varmt välkomna till ett spännande föredrag av och med Robert Wållberg, uppskattad lärare i fotografi!

Robert Wållberg är fotolärare och medialärare på Tollare folkhögskola och älskar kreativ undervisning som innehåller oväntade inslag. 

Att söka fotografiska historier från dåtiden är kvällens tema. Vi kommer under föreläsningen att titta på händelser i fotohistorien som är fyllda med humor och allvar. 

Robert Wållberg fördjupade intresse kring fotografering är att utforska det äldre fotografiet, hitta historierna som skapade grunden inom fotografering, detta under den tiden som kameran utvecklades. Dessa Stories hjälper dig att upptäcka världen runt omkring dig på ett nytt och annorlunda vis. 

   

Foto: ??? 

Månadens tema är "Livet är skönt", den här gången ska mobilen fram. 

Lycka till!

 


 

Det roliga med att gå på gatan...

Alla är vi gatufotografer - vi vet bara inte om det ännu.     - C-H Segerfeldt

Kameran är uppdaterad (OM-1) och den fasta 50mm likaså. Nu är C-H redo för ett nytt gatufotomöte. Temat är "Kommers", ett ämne som bör erbjuda många vinklar och motiv.

Du får börja fotografera när du fått inbjudan men det är ju roligast att ses och ta en fika efter fotandet.

Gatufotogruppen träffas nästa gång: 16 mars kl. 11.30 vid Kungsholmstorg (hörnet Scheelegatan/Hantverkargatan), temat är "Kommers" 

Alla deltagande bilder hittar du på Facebook i gruppen LFK Gatuliv, gruppen välkomnar nya medlemmar som vill lära sig mer om gatufoto.

               

Foto: C-H Segerfeldt

 

LÄR DIG MER OM LIGHTROOM I VÅR


Jani Westman kommer hålla en virtuell Lightroomkurs i 3 delar för LFKs medlemmar under våren. 
 
Vi kommer spela in de olika tillfällena så att man kan se dem om man har förhinder eller om man behöver lite repetition. Men det är förstås bäst om att delta vid själva tillfället så att man kan ställa frågor och inte minst för att det är roligast.

Jani använder Lightroom Classic av senaste versionen.
Så här beskriver han kursen:

Det första tillfället kommer jag ta upp saker som jag har erfarit varit det som folk oftast har problem med och där jag får rycka in och hjälpa till. Det blir en grundläggande genomgång av Lightrooms olika beståndsdelar, vart de finns och hur de hänger ihop med varandra. De olika delarna är databasen, bilderna, inställningarna, pre-sets och själva programmet Lightroom.

Jag kommer beskriva vad som händer vid importera av bilder, för det är grunden för allt som sedan händer i Lightroom. Det här är viktigt att förstå så att man inte gör saker som man får ångra, det här är i särklass den vanligaste anledningen till att man får problem senare. 
 
Vi går igenom hur man på ett korrekt sätt flyttar eller döper om mappar, databasen och bilderna och vad som händer om man inte gör det. Jag går även igenom vad man ska tänka på när man tar backup av bilderna, databasen och inställningar. Och vi tittar på vad man ska tänka på om man vill byta dator eller ha tillgång till alla bilder och inställningar fast man jobbar på två olika datorer.

Vid andra tillfället kommer vi lägga tyngdpunkt på att redigera bilder. Vi tittar på vad man ska tänka på när man exporterar sina bilder från Lightroom, det är att likställa med "Spara som ..." i andra program.

Vid tredje tillfället djupdyker vi i de senaste funktionerna i Lightroom som lokal redigering med avancerade maskningsverktyg. Vi kommer även gå igenom det nya verktyget för brusreducering samt ett nytt sätt att redigera enskilda färger med en otrolig precision. Och vem vet, kanske har det kommit ytterligare nya roliga/nyttiga funktioner till dess...

Första tillfället sker måndagen den 18 mars kl 19.00- ca 21.

PS. Anders Bauer skickar ut Zoom länk till alla några dagar innan mötet.

ÅRETS FOTORESA går till...

ÖLAND!

Håll utkik efter mer information här!

Än så är det vinter.... men sen kommer sommar och sen är det höstresa!

Foto: Marie Junde

På gång i klubben:

Nytt år, nytt medlemsskap!

Kom ihåg att betala medlemsavgiften, inget inbetalningskort skickas ut. Du ska ha fått mail med information hur du betalar. OBS! Glöm inte att ange från vem betalningen är.

                                                                                                            Foto: Marie Junde


 

 

Har du en fin, tokig, rolig bild som du vill ska synas i månadsbrevet? Hör av dig till Marie Junde.


RSF och deras medlemsblad EXPONERA hittar du här!

Visste du att?

Även inom fotografi förekommer AI. Idag finns det nämligen kikare som kan känna igen fågelarter och andra djur. Kikaren har inbyggd kamera så du kan fotografera utan att ta den från ögonen.

Källa: Digital foto 5:2024