Mats tog hem bilduellen - munk i motljus

mats rudolfsson bildduell bild 1 av 2
Foto: Mats Rudolfsson

Det stora tävlingsmötet inleddes med den alltid lika spännande bildduellen. Rekordmånga bilder ville vara med i tävlingen, hela 47 bilder kände för att ställa upp. Under andäktig tystnad visade Jani två bilder i taget och vi räckte lydigt upp handen på den bild vi gillade bäst. Efter drygt fyrtio dueller, varav många väldigt jämna, vi fick räkna rösterna ett flertal gånger, hade vi en klar vinnare - munk i motljus - stort grattis till Mats Rudolfsson.

Efter en kort lektion i gatufoto av vår maestro C-H Segerfeldt, och speciellt vad ”en i mängden” innebar, fick vi ta del av bidragen till ”Årets gatufotograf”. Domaren, C-H, hittade en självklar vinnare - stort grattis till Christer Prinzell - som vann ett signerat exemplar av domarens bok "Mitt liv på gatan".

Därefter blev det dags för sista omgången i klubbmästerskapet med temat ”kontakt”. Där utsåg domaren, Lennart von Sydow, Kerstin Persson till vinnare i påsiktsklassen och Mats Rudolfsson till vinnare i projektionsklassen - stort grattis.

Nu tar vi jullov - nästa möte blir den 31 januari.

Styrelsen önskar alla medlemmar en God Jul och Gott Nytt År!

Månadsmöte den 13 december - stora tävlingsmötet

Nu är det dags för årets sista månadsmöte, och som vanligt är det då "Det Stora Tävlingsmötet". Det lär bli en spännande kväll.

 

Vi ska klara av:

  • Bildduellen, årets mest spännande tävling där du får delta med två projektionsbilder
  • Årets gatufotograf, med temat "En i mängden"; du får delta med två projektionsbilder och kan vinna C-H Segerfeldts bok "Mitt liv på gatan"
  • Sista omgången i klubbmästerskapet, med temat "Kontakt"; nu ska allt avgöras, och du får som vanligt delta med två projektionsbilder och två påsiktsbilder.

Kom i tid, det var fullsatt senast!

Varm välkomna!

 

 

Leif-Erik Nygårds - en historisk kväll - och vilken resa!

20171129 201424
Visst visade han BILDEN.                                                                       Foto: Bo Vading

Historiskt många medlemmar, drygt sextio, kom för att lyssna och se när Leif-Erik Nygårds berättade om sin fotografiska livsresa. Förutom att vara en av våra viktigaste nu levande fotografer är Leif-Erik en gudabenådad berättare.

Redan i tjugoårsåldern for han till New York för att pröva lyckan. Han fick snabbt arbeta som assistent åt stjärnfotografen Bert Stern. Som 22-åring assisterade han Stern vid en fotografering av Marilyn Monroe i Los Angeles och han kunde där privat ta den sista ikoniska bilden av filmstjärnan några veckor före hennes död. Leif-Erik höll bilden hemlig i 22 år innan han slutligen övertalades att låta den publiceras i ett jubileumsnummer av herrtidningen Playboy.

Efter några år hos Bert Stern fick Leif-Erik arbeta åt den legendariske porträttfotografen Irving Penn. Med alla de fotografiska kunskaper och kontaktytor han skaffat sig, kunde Leif-Erik därefter arbeta som en välkänd fotograf med uppdrag och resor över hela världen.

Leif-Erik visade oss naturbilder och resedokument - men framför allt porträtt på välkända personer som Muhammad Ali, Dalai Lama och Johannes Paulus II samt de flesta berömda filmstjärnorna under de senaste femtio åren. Mängder av anekdoter från fotograferingarna utlöste ständiga skratt.

Hans sociala kompetens och humoristiska berättarförmåga måste vara en ovärderlig tillgång när han gör porträtt, det syntes i den avspända närheten i bilderna. Det räcker och blir över till en biografi om Leif-Erik Nygårds!

Till råga på allt var tävlingstemat för kvällen just "Resa" med Leif-Erik Nygårds som domare. Sonja Tydén tog storslam och vann både påsikts- och projektionsklassen. Ett välförtjänt grattis Sonja! Påtagligt många har hittills under året deltagit i tävlingarna. Det har också medfört en större och välkommen variation i vilka fotografer som får bilder placerade. Det är utvecklande att delta!

Bo Vading, gästkrönikör

Månadsmöte den 29 november - Leif-Erik Nygårds - Marilyn Monroe och andra ikoniska porträtt

20171011 1 Leif Erik Nygårds
Foto: Sonja Tydén

Som 14-åring köpte han sin första kamera och lärde sig snabbt att framkalla sina filmrullar. Han ville utvecklas och gå vidare och när han fick se bilder av Irving Penn och Bert Stern bestämde han sig för att åka över och försöka finna ett jobb i USA.

Den sista bilden av en naken Marilyn Monroe togs av 22-årige Leif-Erik Nygårds innan hon dog några veckor senare, 36 år gammal. Det blev en av de mest kända bilderna på Marilyn. Leif-Erik Nygårds jobbade efter det för stjärnfotografen Irving Penn och plåtade många av världens celebriteter inom film och sport.

Det är om detta äventyrliga fotointresse som Leif-Erik Nygårds kommer till oss för att prata om och visa upp sina ikoniska porträtt.

I klubbmästerskapet är det dags för näst sista omgången, med tema ”Resa”.

Välkomna!

Fantasin och kreativiteten flödade - vi fick nya tankar och idéer

Bild4 2 Christer HallbergOriginalfoto: Sonja Tydén; Efterbehandling: Christer Hallberg

Ja, det blev onekligen ett annorlunda och spännande oktobermöte.

Många medlemmar hade skickat in bidrag till kvällens "bildvisning", bidrag som visade på hur efterbehandling och kreativitet dramatiskt kan förändra, och givetvis förbättra, en bild som först kanske inte ser så spännande ut. Men med kortare insatser, i bland bara "autoläget" i Lightroom, och i bland längre, med flera olika program i arbete, kunde bildbidragsgivarna visa på hur en efterbehandling kunde skapa helt nya och spännande tolkningar av de fyra bilderna vi hade valt. 

Ni som inte var där, titta gärna på alla bilderna i vårt fotogalleri, här

Kul att så många bidrog med sin kreativitet och kul att så många var med på mötet och diskuterade. 

Efter kaffepausen berättade Stefan Zander om sitt arbetsflöde i Lightroom Mobile/CC när han är på resande fot, mycket uppskattat. Många blev sugna på att komma igång, men först rekommenderade Stefan att avvakta lite med tanke på den senaste förändringen av Lightroom, till Classic och CC, och låta den "sätta sig" lite först.

Lidingö fotoklubb
c/o Anders Bauer
Odlingsvägen 21
186 42 Vallentuna

Copyright © 2011 Lidingö Fotoklubb. Alla rättigheter reserverade.