Månadsmöte 28 september - inför utställningen på Lidingö Stadshus

facebook 1663588308148 6977595095221808161

Glädjande många av oss vill ställa ut sin bilder på fotoutställningen den 9 december - 9 januari. Hittills ett 30-tal anmälda. Om du ännu inte anmält dig så finns det fortfarande plats för några till. Anmäl dig på facebooksidan och skicka samtidigt en blänkare till Elisabet Lingö!

På septembermötet fokuserar vi på frågeställningar som är aktuella när man ställer ut sina bilder.
• Att sända bilder för utskrift. Vi visar vilka inställningar på datorn du behöver göra.

Efter detta delar vi upp oss i tre olika stationer:
• Pappersval/Trycktekniker. Här visar vi olika exempel.
• Ramar/Beskärning/Passepartout. Några enkla sätt att rama in dina bilder och vad du kan behöva göra i din dator för detta.
• Att disponera sin utställningsyta. Vad är det som gäller och vad kan man tänka på.

Efterlysning!
Du som har bilder som du tryckt upp sedan tidigare - ta gärna med dem till månadsmötet. Vi vill gärna ha fler bilder som visar exempel på olika pappersval/trycktekniker.

Välkomna!
Hälsar Utställningsgruppen

Månadsmöte 31 augusti - Johan Carlberg - om komposition

thumbnail Passbild JC

”Mitt namn är Johan Carlberg. Jag är 20 år gammal och har nyligen börjat mitt första år på Nordens Fotoskola på Biskops Arnö.I över sex år har jag hängivet ägnat mig åt fotografi. Under dessa år har jag samlat på mig kunskap om mediumet som jag nu vill föra vidare till andra fotografer, i det här fallet, om komposition.

Den 31 augusti med Lidingö fotoklubb har jag ett föredrag om komposition. Det har 15 punkter med 15 olika tekniker där jag förklarar vad de innebär, varför de är viktiga och hur man kan implementera dem i sitt egna fotograferande. Teknikerna går från grundliga till lite mer komplexa.

Med egna bilder och några från andra fotografer illustrerar och berättar jag på ett sätt som ska vara lätt för publiken att hänga med i och förstå.

Syftet med föredraget är att publiken ska lämna lokalen med ett nytt tankesätt på komposition och som en bättre fotograf. Föredraget ska vara lärorikt och underhållande. Välkomna!”

Hälsar
Johan Carlberg

Äntligen!

Foto: Anders Bauer

Efter nästan två år med Zoom-möten kunde vi äntligen träffas i Ansgarskyrkan igen. Vi var 36 medlemmar som blev väldigt berörda av Roger Turessons mycket starka och känslomässiga bilder från krigshärjade områden runt om i världen. Ett stort tack till Roger och alla som kom, det var verkligen kul att träffas igen.

På bilden håller Roger Turesson upp den vinnande bilden i påsiktklassen, grattis till Atze Dijkstra.

Månadsmöte 18 maj - Roger Turesson - Tålamod, intuition eller bara tur?

syrien turesson
När kriget bröt ut i Aleppo 2013 sprejade regimens soldater ”Assad – or we will burn the country” på husväggarna. Khalifa,19 år, vill förmedla en motvikt till deras budskap och söker upp de delar av staden som drabbats av attacker. Han sprayar en smiley och skriver texten ”det blir bättre i morgon”.  Foto: Roger Turesson

Roger Turesson, flerfaldigt prisbelönt bildjournalist, berättar historierna bakom sina bilder. Om varför tid och planering är viktigt för att uppnå kvalitet. Sin drivkraft och respekt för människorna han fotograferar. Och ett snapshot som kunde ha blivit hans sista.

Roger är fotograf på Dagens Nyheter och tidigare på Expressen. Han har skildrat flera av vår tids världshändelser och konflikter. Presidentval i USA, Sovjetunionens fall, krigen i forna Jugoslavien, Tjetjenien, Irak, Syrien och Ukraina.

Men han väljer ofta att vända kameran åt andra hållet och rikta sin uppmärksamhet till den vanliga människan, inte mot kungarna och generalerna. Han letar även efter de små ögonblicken i vardagen oavsett om de finns i Nordkorea eller hemma i Sverige.

Han Årets Fotograf 2020 och tilldelades även utmärkelsen Årets Bild. Sedan tidigare har han ytterligare 45 priser från tävlingen Årets Bild, utmärkelser i World Press Photo, Picture of the Year International och Stora Journalistpriset.

Han är också aktuell med böckerna Passage och Gretas Resa, som kan köpas efter föreläsningen.

Energi - i Las Palmas - grattis till Tomas Barth, igen!

Tomas Barth Energi Bild 1 av 2
Foto: Tomas Barth

”I Las Palmas på Gran Canaria hyrde jag ett rum på 11:e våningen i ett hus intill en skola. Under en solig dag öppnade jag fönstret och passade på att med teleobjektiv ta lite bilder på ungdomarna som roade sig under en rast. Fångade då denna bild, som kändes grafiskt intressant.

Bästa hälsningar
Tomas