Utställningen

Fotoklubbens utställning 2022/23

Den 9 december till den 9 januari disponerar vi entréhallen på Lidingö Stadshus. Fånga tillfället och visa dina bilder på fotoklubbens nästa utställning!

Syftet med utställningen är att vi medlemmar får en möjlighet att visa upp våra fotografier och att utvecklas som fotografer. För besökare ska det bli en omväxlande och spännande upplevelse.

Upplägget

När du ställer ut ansvarar du för att skapa ett bra helhetsintryck på din utställningsyta. Du disponerar din yta själv, bestämmer vilka bilder som används och hur ramar, passepartout och annat ska se ut. Fotografierna ska vara professionellt printade. Kostnaderna för bilderna står du för själv.

Utställande fotografer finns på plats vissa schemalagda tider för att representera utställningen och klubben, däremot ska vi inte vakta utställningen.
Presentation av fotoutställningen från månadsmötet den 27 okt 2021 (länk till Dennis presentation)

Presentation av fotoutställningen på fotoklubbens möten:
Presentation per 27 okt 2021

Stöd inför utställningen

Fotoklubben ordnar ett antal aktiviteter för att underlätta arbetet inför utställningen. De kommer att dyka upp i fotoklubbens program.

Tidslinje

På ordinarie LFK månadsmöte i september kommer det att ordnas "stationer" där intresserade kan få svar på frågor om printning, ramning och hängning, samt hur man kan tänka om sin utställningsyta.

Med erfarenhet från tidigare utställning så kan det vara bra att ha en "tågordning" för olika aktiviteter som bör göras inför en utställning. Detta för att undvika att det blir tidspress strax före själva utställningen.

• Beslut om att deltaga (2022-09).
  • Välja ut tema och/eller fotografier.
  • Tilldelning av hängningsyta, antal och storlek (2022-10)
  • Redigera foton (både utseende och format).
  • Provprintar (gratis hos Crimson).
  • Välja och köpa ramar och ev. passepartout (prova en först).
  • Beställa printar (tänk på leveranstid under julruschen).
  • Montera ramar och foton (hur passar det i kanterna).
  • Göra fotografpresentation och etiketter.
  • Hängning i utställningshallen (2022-12-09).
  • Vernissage (2022-12-10).
  • Nedplockning (2023-01-09)

Projektgruppen

Det finns en "projektgrupp" som är tänkt att koordinera och hålla i olika trådar. I dagsläget består gruppen av följande personer:

• Marianne Oldenburg
  • Elisabet Lingö
  • Hans Ölander
  • Mats Rudolfsson
  • Ulf Nyman

Var kan man skriva ut sina fotografier?

Fotografier kan man bl.a. få utskrivna på följande ställen:

• Crimson
  • Rajala
  • BGA foto
  • Bess Canvas

Var kan man köpa ramar?

Ramar och tillbehör kan man bl.a. köpa på följande ställen:

• Clas Ohlson
  • BGA foto
  • Scandinavian Photo
  • Bauhaus
  • Hornbach

Om man trycker på såkallade "kapaskivor" kan man själv limma på fyrkanstavar på baksidan för att styva upp och montera hängöglor.

Vad finns det för utställningsytor?

Själva utställningen sker i Lidingö Stadshus entréhall.
Där stor skärmar och lådor i valfritt uppställda.
Mått stor låda: B 210, H 225, D 65 cm.
Mått vit skärm: B 150 , H 180, D 7 cm.
Det finns mint 10 st stora och 10 st vita.
Vita skärmar har två användbara sidor.
Man kan nog sätta X-krokar på de vita.
Det finns minst 6 stora fönster.
Två stora lådor täcker precis ett stort fönster

Vad skall det stå på etiketterna?

En samlad presentation av fotografen bör finnas. Där  kan det framgå varför man fotograferar, vad man brukar fotografera, vilken teknik man använder, eventuell fotoutbildning och varför man är med i Lidingö Fotoklubb och hur länge man varit med..

För varje fotografi bör man redovisa följande:

• Titel   (för att man skall veta vilket foto man talar om)
  • Fotograf   (för att veta vem som är fotograf)
  • Tryckteknik   (papperskvalitet m.m., exempelvis "Crimson, Fine Art")
  • Kontaktuppgift    (lämpligen epost eller telefonnummer)
  • Pris   (om man vill sälja, se vägledning nedan eller exempelvis "På förfrågan")

Denna redovisning kan ske med små lappar på varje fotografi, eller samlat på en förteckning. Det senare kan ju göras ihop med presentationen av fotografen.

Vilket pris kan man ta?

På sajten http://www.sfoto.se finns en prisguide som ger viss vägledning för professionella fotografer. Som amatörfotograf bör man nog ligga något lägre. En tumregel kan vara självkostnad (print + ram) plus någon procentsats (50 - 100 %) . Det kan ju vara roligare att ha sålt något än att tjäna pengar?

Finns tips på teman?

Det troliga är att varje utställare får hänga omkring fyra fotografier. Då kan det vara lämpligt att dessa bildar någon form av enhet, exempelvis genom ha samma tema , formspråk eller teknik.

Här några exempel på teman man kan använda:

Lidingö, Röd, Höjd, Boll, Dröm, Glädje, Frestelse, Form, Nytt, Het, Kärlek, Nattfotoi, Motljus, Vatten, Frihet, Ångest, Mat, Konsertfoto, Djur, Motsatser/kontraster, Blommor, Barn, Höst, Regn, Porträtt, Avstickare, Natur, Jul, Arkitektur, En känsla, Makro.