Det behövs bara tålamod

ChristerPrinzell Gatufoto Bild 2 av 2
Foto: Christer Prinzell. Den vinnande bilden på 2017 års tema ”En i mängden” premierades med både diplom och den ny fräscha boken om gatufoto: ”Mitt liv på gatan” av C-H Segerfeldt.

I gatulivet finns allt en fotograf behöver; rikedom på motiv, inspiration till kreativa lösningar, omväxling, spänning.

Så om nu allt är givet och på plats, vad behöver då fotografen egentligen göra?

Ett bra arbetssätt är att göra som LFK:s gatufotograf 2017, Christer Prinzell (grattis!). Han letade upp en plats med mycket folk och sedan väntade han. Och väntade. Årets tema hade han klart för sig: ”En i mängden”. Det är bara att vänta.

Så han fortsatte att vänta. Knäppte några bilder. Väntade. Bland den svart-grå folkmassan som passerade under honom visste han precis hur en i mängden skulle se ut.

Det är tålamodet som gör skillnaden mellan duktig och bra. Och även om alla inte är utrustade med den talangen kan man alltid bestämma sig för att det måste få ta tid.
Och plötsligt dök motivet upp.

Titta nu på bilden ovan. Är det någon tvekan om vem som är en i mängden? Den gula färgen drar direkt blicken till sig och plötsligt blir en person tydlig, på väg någonstans och därmed även lite intressant.

Denna gång hjälpte färgen fotografen, men han kunde också gjort en manuell fokusinställning på en utvald plats som motivet skulle passera och jobbat med kort skärpedjup. Då hade övrigt blivit lite suddigt. Detta går självklart också att göra i efterhand, men det är roligare att testa teknik på plats.

Att en i mängden är söt och vågar gå med hela jeans skiljer också ut henne från övriga.

Och det är alltid lättare att fotografera gatulivet om man har bestämt sig för ett tema. Att bara ge sig ut på måfå ger säkert en massa barnvagnar, slitna jeans, trötta gubbar och väntande människor, men temat ger en berättelse, ett möte och hjälper dig att koncentrera dig.

Varför inte testa gatufotogruppen. Tid och plats för nästa möte finns i kalendariet.

Gästkrönikör och ansvarig för gatufotogruppen
C-H Segerfeldt