Leif-Erik Nygårds - en historisk kväll - och vilken resa!

20171129 201424
Visst visade han BILDEN.                                                                       Foto: Bo Vading

Historiskt många medlemmar, drygt sextio, kom för att lyssna och se när Leif-Erik Nygårds berättade om sin fotografiska livsresa. Förutom att vara en av våra viktigaste nu levande fotografer är Leif-Erik en gudabenådad berättare.

Redan i tjugoårsåldern for han till New York för att pröva lyckan. Han fick snabbt arbeta som assistent åt stjärnfotografen Bert Stern. Som 22-åring assisterade han Stern vid en fotografering av Marilyn Monroe i Los Angeles och han kunde där privat ta den sista ikoniska bilden av filmstjärnan några veckor före hennes död. Leif-Erik höll bilden hemlig i 22 år innan han slutligen övertalades att låta den publiceras i ett jubileumsnummer av herrtidningen Playboy.

Efter några år hos Bert Stern fick Leif-Erik arbeta åt den legendariske porträttfotografen Irving Penn. Med alla de fotografiska kunskaper och kontaktytor han skaffat sig, kunde Leif-Erik därefter arbeta som en välkänd fotograf med uppdrag och resor över hela världen.

Leif-Erik visade oss naturbilder och resedokument - men framför allt porträtt på välkända personer som Muhammad Ali, Dalai Lama och Johannes Paulus II samt de flesta berömda filmstjärnorna under de senaste femtio åren. Mängder av anekdoter från fotograferingarna utlöste ständiga skratt.

Hans sociala kompetens och humoristiska berättarförmåga måste vara en ovärderlig tillgång när han gör porträtt, det syntes i den avspända närheten i bilderna. Det räcker och blir över till en biografi om Leif-Erik Nygårds!

Till råga på allt var tävlingstemat för kvällen just "Resa" med Leif-Erik Nygårds som domare. Sonja Tydén tog storslam och vann både påsikts- och projektionsklassen. Ett välförtjänt grattis Sonja! Påtagligt många har hittills under året deltagit i tävlingarna. Det har också medfört en större och välkommen variation i vilka fotografer som får bilder placerade. Det är utvecklande att delta!

Bo Vading, gästkrönikör