Månadsmöte den 12 december - det stora tävlingsmötet

CHtillsammans
Foto: C-H Segerfeldt - tema "Tillsammans" - utom tävlan förstås

Ja, så var det dags igen. Dags för ”Det Stora Tävlingsmötet” - med bildduellen, korandet av årets gatufotograf samt sista omgången i klubbmästerskapet.

Vem vinner och vem försvinner? Bildduellen, årets mest spännande tävling. Du är domare, tillsammans med alla andra mötesdeltagare. En efter en försvinner bilderna, tills bara en vinnare finns kvar. Du får delta med två bilder och det är inget tema i bildduellen. Läs mer på hemsidan, under Klubbmästerskapet och sedan Bildduellen.

”Tillsammans” är temat för ”Årets Gatufotograf”, som alltid med C-H Segerfeldt som enväldig domare. Du får delta med två bilder, bilder som ska vara tagna under året. Och det är endast i projektionsklassen vi tävlar.

Sista omgången i klubbmästerskapet, med temat ”Kors och tvärs”, avgör vilka som blir 2018 års klubbmästare, spännande! Domare är vår medlem och revisor Lennart von Sydow.

Välkomna!

Hur kan bästa fikaställena i White Guide resultera i en vinnande bild?

CarinaB Tre bild2av2
Foto: Carina Bengtsson, vinnande bild i projektionsklassen med tema "Tre"

Bästa köpet som jag gjort måste vara när jag köpte en ny kamera för åtta år sedan. Jag ville lära mig mer och gick några kurser på Fotografiska, sedan dess tänker jag fotografering och bild varje dag.

Jag fotograferar det mesta och går ofta runt med kameran och ”dokumenterar” det som finns runt mig. Vill med mina bilder visa andra min bild av verkligheten. Synliggöra det obetydliga och visa skönheten i det fula är något jag ofta tänker på när jag fotograferar.

Resultat har inte bara blivit en massa bilder utan också nya fantastiska fotovänner inte minst genom Lidingö Fotoklubb.

Bilden ovan är tagen på höstresan som i år gick till Skänninge. Elisabet Lingö hade som vanligt fixat till ett kanonbra upplägg där till och med sol och värme ingick. Alla deltagare har lite olika upplägg hur man lägger upp dagarna för att få bästa fotoupplevelsen. En del är uppe innan gryningen, andra tar sovmorgon, en del har googlat och lagt ut resrutten i förväg medan andra kör runt på känsla.

Jag åkte runt med Marie och Roger och vi la upp vårt fotograferande efter bästa fikaställena i White Guide, ett bra upplägg visade det sig som resulterade i både bra fikapauser och fantastiska bilder och filmer.

På kvällarna samlades alla och åt en utsökt middag tillsammans med både gamla och nyfunna vänner och mycket skratt. Sena kvällar med bildvisning och diskussioner ingick förstås också.

Jag ser redan fram emot nästa höstresa med nya spännande fotomiljöer och att få umgås med alla trevliga klubbkompisar.

Carina Bengtsson
Gästkrönikör

70-ÅRSJUBILEUM

70-årsjubileum

Lidingö Fotoklubb fyller 70 år!

Lidingö fotoklubb fyller 70 år 2019 och det ska vi fira!

Det finns en arbetsgrupp som ansvarar för att ta fram ett förslag på tidpunkt, typ av aktivitet mm. Gruppen består av 8 medlemmar i klubben.

Arbetsgruppen har hållit ett flertal möten och ett antal förslag har kommit fram. Efter besök och andra kontakter samt eferforskningar börjar ett konkret förslag att utformas.

Tiden för jubileum planeras till veckorna 46-48, 2019. Platsen blir Lidingö stadshus nyrenoverade entré i form av en utställning. Delar av utställningstiden kan komma att ske under Lidingö kulturvecka.

Arbetsgruppen jobbar vidare under hösten med att bestämma exaktare datum, planering av utställningens tema, aktiviteter mm. Mer info kommer. Det viktiga är att alla medlemmar ska få en möjlighet att visa någon bild och att vi gör detta jubileum till ett roligt firande av klubbens verksamhet.

Anders Johansson / Jubileumsgruppen

Ladda upp dina bilder

Här kommer det att komma information om hur bilder du vill ha med på utställningen ska skickas in.

Månadsmöte den 21 november - Jimmy Dovholt - gatufotograf

Unknown
Foto: Jimmy Dovholt

Novembergästen Jimmy Dovholt har fotograferat gatufoto i närmare tio år. Han är medlem i det internationella gatufotokollektivet Full Frontal (Flash) där man fokuserar på att lyfta fram blixtbaserat gatufoto.

- Jag är dock inte en dedikerad blixtfotograf, jag uppskattar gatufoto i alla dess former. Jag prioriterar innehåll framför yta även om jag förstås gärna söker det perfekta ljuset.

Jimmy kommer att dela med sig av sin syn på på gatufoto, lite kring sin strategi när han skjuter, lite teknik men mest visa bilder.

I klubbmästerskapet har vi kommit fram till näst sista omgången, med tema ”Tre”.

Välkomna!

Månadsmöte den 24 oktober - Roger Moe - lär dig filma med mobilen och systemkameran

Fotograf under skynke
Foto: Marie Junde

Har du länge funderat på att börja filma med din systemkamera och din mobiltelefon? Och sedan ta fram en kort liten film? Men du har känt att det verkar krångligt och svårt med alla inställningar och format så det har helt enkelt inte blivit av? Då är oktobermötet den perfekta starten!

Roger Moe, medlem i klubben sedan många år och nu en entusiastisk filmare, kommer att dela med sig av sina nyvunna kunskaper. Allt för att sänka din tröskel för att komma igång. Med handfasta råd och tips kommer han lyfta dina kunskaper så att du äntligen kan skapa din första film.

Välkommen!