Veckans bild - grodjakt - Eva Reihnér

thumbnail IMG 9227
Foto: Eva Reihnér

– Jag var på jakt efter grodor, men som liten bonus trippade en sädesärla fram och tillbaka på stockarna och letade föda. Nästa vecka kommer kanske en groda hoppande!

Eva Reihnér

Månadsmöte den 27 maj - Online-föreläsning med Fotomagica

thumbnail WebMS83303 Fånö2 1
Foto: Mattias Sjölund/Fotomagica

Den 27 maj kl 19.00 kommer Foto Magica att besöka oss online för att hålla ett seminarium för alla som gillar landskapsfoto.

Foto Magica, www.fotomagica.net, drivs av Mattias Sjölund, en passionerad landskapsfotograf, ofta med fokus på intima landskap och havslandskap. Mattias är baserad i Uppsala och fotograferar kontinuerligt såväl svenska som internationella landskapsmiljöer.

För er som deltar finns bl.a. möjlighet att erhålla 20% rabatt på NiSi filter samt i utlottningen av en Lowepro kameraryggsäck.

För att deltaga behöver du en dator med internetanslutning och ljud.

OBS! Du måste anmäla ditt deltagande senast fredagen den 22 maj. Se mer i månadsbrevet.

Veckans bild - Hugo i urskogen - Lennart von Sydow

thumbnail Hugo
Foto: Lennart von Sydow

Att vandra i Sverige och utomlands är som många i Lidingö Fotoklubb vet en av mina favoritsysselsättningar. Just nu är det Stockholmsområdet som gäller. Jag tog mig därför ut till Tyresta nationalpark häromdagen, givetvis med kameran i ryggsäcken.

Så här års händer mycket i naturen. Medan jag testade olika motiv kom jag på att jag var i Tyresta med vårt barnbarn Hugo, då 7 år, en höst för några år sedan. Hugo är född och bor i Paris och därför inte så van vid den svenska naturen och urskogen. När han var med tog jag den här bilden.

Man ser hur spännande Hugo tyckte utflykten blev. Kanske ett bra minne för honom av Sverige – och morfar! Nu kan ju morfar inte träffa Hugo så även för morfar är bilden härlig att se!

Canon 5D MkII, 24-105, 55mm, f/8, 1/13 sek, ISO 250

Lennart

Veckans bild - ständiga omprioriteringar - Jani Westman

thumbnail image2
Foto: Jani Westman

Vi kör vidare med veckans bild i dessa coronatider. Nu är det dags för Jani med en fortsättning på berättelsen från hans efterlängtade Brúarfoss.

"Efter att jag tagit min bild nedströms uppe från gångbron såg jag att det gick att gå ner under gångbron och jag såg ett lovande motiv uppströms. Men innan jag hittat rätt utsnitt och hann få upp stativet så vandrade det in en person i bilden.

Jag väntade en stund för att se om han skulle vända, men innan det skedde så gick det ytterligare personer in i bilden. Så jag såg mig omkring och precis där jag stod såg jag nu ett motiv in under gångbron med en del spännande växtlighet som jag började jobba med.

För att få så hög skärpa som möjligt genom hela bilden så tog jag flera exponeringar av samma motiv men ändrade på skärpan för varje exponering. I det här fallet tog jag sju exponeringar. Man slår sedan ihop dessa i tex Photoshop som då behåller de skarpaste delarna ur varje bild och skapar en bild som är skarp hela vägen, så kallad focus stacking.

Sony A7r2 | Zeiss 15mm | 1/20 sek | f/8.0 | ISO 100.
Redigerat i Lightroom och Photoshop

Jani Westman"

Veckans bild - Lofoten - Hans Ölander

Lofoten
Foto: Hans Ölander

Under en vecka i början av mars i år och samma vecka i mars 2019 höll jag och Anders Dahlin en workshop uppe i Lofoten. Anders Dahlin är för er som inte var med på förra årets höstresa, vår guide uppe i Höga Kusten-området.

Lofoten är en fantastisk plats att uppleva under flera av årets årstider men vi har fastnat för tidig vår då det fortfarande är snö kvar som framhäver de höga spetsiga bergen som reser sig direkt upp ur havet. Man har också chans att få fotografera norrsken. Det är också rent fotografiskt ofta stor variation i vädret och precis som i vår egen fjällvärld, ändrar sig vädret från timme till timme och 2020 var inget undantag.

I år hade vi fem entusiaster med oss och vi bodde i ett eget hus under åtta nätter. Vi lagade gemensamma måltider och hade varje kväll bildvisning där vi jämförde hur olika man kan tolka samma område med sin kamera. Några kvällar körde vi Lightroomutbildning på områden som deltagarna tyckte att de inte riktigt behärskade innan workshopen.

Coronan hade under tiden tagit världen i ett järngrepp och dagen efter vi lämnade Norge bakom oss, så stängde de gränsen.

Skulle du vara intresserad av att följa med nästa år? Huset är bokat och den första av maximalt sex deltagare har anmält sig. Läs gärna mer på min eller Anders Dahlins hemsida, www.catchpix.se respektive www.hogakustenbild.se

Hälsar
Hans Ölander