Det fördolda - Ingalill Hult

Det fördolda
Foto: Ingalill Hult

”Det fördolda” hade Madeleine Gille bestämt att temat skulle vara när hon var domare i samband med sitt inspirerande bildföredrag. Bland alla bidragen valde hon den här vackra tolkningen av temat.

”Bilden är tagen tidigt på morgonen en dag i okt -20. Den lilla ön ligger i sjön Yngen utanför Filipstad i Värmland. Det enda som finns på ön är ett gruvhål. Jag brukar fotografera denna ö under olika årstider och väderlekar och tycker den är fantastiskt vacker.

Ingalill Hult”

Stiligt och grattis, Ingalill!

Månadsmöte den 21 oktober - Madeleine Gille - makro, gamla bilar och det fördolda

Madeleine G
Foto: Madeleine Gille

Vi fortsätter med månadsmöten online. Vår medlem Madeleine Gille kommer att visa, ja vad då? Vi frågar henne:

"Hej,

Det jag kommer prata om är hur och varför jag började fota. Jag kommer att visa mina makrobilder, gamla bilar samt "Det fördolda". Även var jag hittar mina bilder, det kan vara på oväntade platser. Tycker även om att visa välkända saker i en ny skepnad.
   Jag kommer prata lite om de bildbehandlingsprogram jag jobbar i (Lightroom, Topaz Studio och Nik Collection) De appar jag oftast använder är Pixlr och Snapseed. Räcker det eller vill ha mer info?

Vänligen
Madeleine"

Tack, Madeleine! Det här låter väldigt spännande! Jag ser fram emot mötet den 21 oktober.

Sommarminne - Andreas Welander

260719 26072019 AW710948
Foto: Andreas Welander

Anders Anderssons populära onlinebildföredrag lockade 38 deltagare, roligt! Han avslutade kvällen med att utse bilden ovan till vinnare i månadstävlingen med temat ”Sommarminne”. En värdig vinnare, grattis, Andreas!

”Ett sommarminne från en underbar kväll i juli. Vädret hade varit
underbart några kvällar så jag tog en promenad med min son Gustav för
att försöka få några fina solnedgångsbilder vid havet. Men Gustav
tröttnade snabbt efter att kastat lite "macka",  så här sitter han och
tjatar är du klar snart pappa :). Ni vet skall bara ta en bild till ...

Bilden är tagen i Grönemad utanför Grebbestad på en stenstrand som
kallas "Munkarna".

Andreas Welander”

Veckans bild - Jani kämpar vidare vid Brúarfoss på Island

thumbnail image0 2
Foto: Jani Westman

Efter att jag tagit min bild nere under bron med all mustig växtlighet så hade jag en förhoppning om att folk skulle ha börjat röra sig ut ur bilden uppströms, men så var inte fallet. Det var om möjligt ännu fler nu som tog selfies på varandra, tjoade o tjimmade, hoppade mellan stenarna och tycktes inte alls ha något bråttom. Så om de kan stå framför mig så måste jag ändra strategi och helt enkelt ställa mig framför dem för att kunna fota uppströms.

Sagt och gjort så tog jag mitt stativ och gick uppströms förbi allihop. Jag fastnade för den här växten som förgrund. Jag har fotat med kameran väldigt nära marken.

Mitt 15mm objektiv har en 95 millimeters filtergänga vilket gjort att jag inte införskaffat ett enda filter till det ännu. Så jag fick testa en programvara som finns att ladda ner till Sony kameran som heter "Smooth Reflections". Det går ut på att den tar ju flera exponeringar och lägger ihop dem till en bild så att man ska få en känsla av att det är en lång exponering. Eftersom att jag inte har testat det här på vattenfall förut så blev det här mitt första test.

Så här efteråt så kan jag väl villigt erkänna att jag borde ha valt en högre inställning för antalet exponeringar för att skapa känslan av en lång slutartid. Jag valde här 16 exponeringar och varje exponering är på 1/80 sek. Man kan välja ända upp till 256 exponeringen men då ska man veta att det är en sekunds uppehåll mellan varje exponering.

Med tanke på att det sprang folk omkring hela tiden så vill jag inte ha alldeles för långa exponeringar heller men jag är ändå nöjd med bilden. Den gav en lite annorlunda känsla vilket inte är helt fel.

Jani Westman

Månadsmöte den 30 september - Anders Andersson - från pol till pol

26A0825

I väntan på att kunna köra igång igen i Ansgarskyrkan planerar vi att inspirera alla med online-föreläsningar från några av våra medlemmar, på våra ordinarie månadsmötestider.

Först ut är Anders Andersson, han kommer att visa bilder från två resor, dels till Svalbard och dels till Sydgeorgien. Det blir även en månadstävling, se månadsbrevet.

Vi inleder mötet med ett extra årsmöte enligt kallelsen i månadsbrevet.