Bildduellen - ruskväder vid Sergels torg - grattis till Atze Dijkstra!

P2020131 2
Foto: Atze Dijkstra

Bilden är tagen vid Kulturhuset i riktning mot Sergels torg den 2 februari 2021 klockan 18.30. Vädret var ruskigt och jag skyndade mig hem. När jag såg den snötäckta cykeln kunde jag inte låta bli att ta upp kameran. Mina händer var iskalla eftersom jag hade glömt att ta på mig handskarna.

Jag väntade ett tag tills jag var nöjd med kompositionen och knäppte till  (ISO 6400, f/4.0, 1/40 sek). Lyckligtvis fungerade bildstabiliseringen.

Visst ger det en varm känsla att denna bild blev nummmer 1 i årets bildduell.

Tack, och
God Fortsättning
Atze Dijkstra

Kollektion - istappar genom makrolinsen - grattis till Gunnela Blomqvist!

gunnelas julhalsning 1 av 1
Foto: Gunnela Blomqvist

"Hej!

Här kommer min bild med en liten julhälsning. Denna passar som tomtens isiga julesäck.

Jag gillar makro och speciellt inspirerad blir jag när solen skiner på lite is och snö, det blir så vackert, man kan få det till lite vad som helst i fantasin i motljuset.

I Sundbyberg, där har vi ett  förrådstak som när det tinar ger pyttesmå istappar som blir så fina, brukar jag försöka fota lite varje år, de ger mig sån inspiration.

Gunnela"

... som alltså vann årets avslutande tävling, med en vacker kollektion på istappar. Stort grattis!

Berg - i Spanien - grattis till Dennis Bederoff

Foto: Dennis Bederoff

"I södra och centrala Spanien möter man en landskapstyp som kallas la Dehesa. Ett böljande, grönskande, öppet landskap med såväl rik växtlighet som rikt djurliv - och underbart vackra vyer. Om man slår upp "Dehesa" i Wikipedia kan man läsa att det definieras som ett "agrosylvopastoralt" landskap. Det var väl det man alltid hade misstänkt! 😉

Till dessa trakter ställde vi kosan för att plåta iberisk panterlo, en släkting till vår lokatt, men endemisk för iberiska halvön och för ett tiotaal år sedan nästan helt utplånad av brist på föda, trafikolyckor och annat. Framgångsrikt utvecklingsarbete har nu ökat antalet individer från under hundra till nära tusen. Resan arrangerades av Wild Nature Fotoresor och det gavs goda möjligheter att också plåta annat än bara panterlo, landskap till exempel.

Bilden är tagen i gryningen (den kommer ju ganska sent i Spanien och speciellt i januari) när dagsljus och mörker slåss om herraväldet och när morgondimmorna sakta rinner ner i dalgångarna. En HDR-serie om fem bilder, tagen med min favoritglugg 16-300mm (inte bäst nånstans, men ganska bra överallt) vid 160mm på en APS-C och sen stackad i Affinity.

En resa jag gärna skulle göra om.

Dennis"

Som alltså vann novembermötets tävling med tema "berg". Stort grattis!

Månadsmöte den 24 november - Ingrid Widén - "Berg och bildomani"

Ingrid W IMG 0001
Foto: Ingrid Widén

"Min bildvisning kommer att handla om berg. Vet inte riktigt varför jag har fascinerats av just berg… kanske från barndomens klippor i Bohuslän och fjällen i Norrland…kanske för att man alltid har en fin utsikt från dem. Har stött på en hel del märkliga berg under mina resor. Några av dessa berg, som ligger långt bort, inte nödvändigtvis höga, några inte särskilt kända och inte i Europa, men i Asien, Afrika och Sydamerika, kommer jag att berätta om. Men det handlar inte bara om bergen i sig, det handlar lika mycket eller kanske mer om miljön och företeelser i anknytning till dem.

Kommer också tala något om mitt fotograferande…kallar mig en ”glad amatör” och ”bildoman”. Hur jag som barn samlade på, som jag uppfattade dem, vackra bilder. Hur min pappas fotointressse påverkade mig och lite om funderingar kring fotografi i allmänhet och mitt förhållningssätt i synnerhet…. vad/hur gör man/jag med alla bilder?

Välkomna!

Ingrid"

Månadsmöte den 27 oktober - Jani Westman - från på plats till print

thumbnail image0
Foto: Jani Westman

"Hej!

Jag heter Jani Westman och har varit med i klubben i åtskilliga år nu men om det är någon som inte känner till mig så är det landskapsfoto som är mitt stora intresse.

Jag har fått äran att få visa mina bilder och berätta lite kring dessa i nästa månadsmöte. Jag tänker då berätta om hur jag tänker när jag tar mina bilder och hur jag löser eventuella problem rent praktiskt. Jag kommer också visa en del exempel på hur jag förverkligar dessa tankar vid min redigering och då blir det en del tankar kring hur man kan skapa den känsla man vill få fram.

Jag kommer sedan berätta vad jag gör för att inte bilderna bara ska ligga på hårddisken och vilken styrka det är att veta slutresultatet man vill nå. Det har jag nytta av under hela processen från när man tar bilden, hur man processar bilden och till ett färdigt verk.

Det ska bli kul att träffa er allihopa!

Jani

www.janiwestmanphotography.com"