Trevlig midsommar och glad sommar!

MikaelRoos
Foto: Mikael Roos

Styrelsen önskar alla medlemmar en:

Trevlig midsommar och en glad sommar!

Den stämningsfulla bilden ovan är fotograferad av Mikael Roos, vid Ekholmsnäs på Lidingö. Tack, Mikael.

Vi ses igen i augusti, vi har en spännande höst som väntar efter sommaren, se kalendariet till höger.

Thomas Jågas - landet, livet, ljuset - så magnifikt!

thumbnail Mats Rudolfsson Blå timme 1 av 2
Foto: Mats Rudolfsson

Vår gäst Thomas Jågas, som hastade iväg från Falun för att besöka oss, bjöd på en magnifik bildföreläsning. Hänförande vackert, och med hans berättelser om naturen, ljuset, djuren och fåglarna var det bara att sitta och njuta och dras med.

Och Thomas avslutande bildspel, det är ett av de mest berörande jag har sett, om inte det mest berörande. Bildövergångarna, tempot, musiken - allt klaffade så perfekt. Vilken avslutning! Jag fick gåshud och det kom nästan tårar av den stämning han skapade. Jag önskar att jag kunde se det igen.

Med temat ”Blå timmen” i vårens sista omgång i klubbmästerskapet, vem kunde vara en bättre domare än Thomas? I projekttionsklassen valde han ovanstående bild av Mats Rudolfsson som vinnare, helt rätt. Grattis till Mats och grattis även till Andreas Welander som vann påsiktsklassen.

Månadsmöte den 22 maj - Thomas Jågas - natur och djurliv i stämningsfullt ljus

thumbnail 20190513 Thomas Jågas
Foto: Thomas Jågas

Vår gäst är Thomas Jågas, biolog och naturfotograf. Han har sitt ursprung i Dalarna och bor i Falun.

Thomas är fotografiskt djupt rotad i den svenska skogen och fjällvärlden där strävan är att skildra naturen och dess växt- och djurliv. Det viktiga är inte att dokumentera utan att fånga känslan i fjäll- och skogslandskapet. I hans bilder är komposition och ljus de viktigaste byggstenarna för att få fram rätt stämningar.

Fotograferingen fokuseras till begränsade områden för att lära känna och skapa en relation till landskapet och för att göra det möjligt att följa djur under längre tid. Det ger de bästa förutsättningarna för att vara på rätt plats vid rätt förhållanden och att få möjligheterna att fånga djuren i sin miljö.

Thomas kommer även att visa bildspel med ljud, kanske att vi får lyssna till en spelande orre?

Temat i klubbmästerskapet är ”Blå timmen”.