Veckans bild - Jani kämpar vidare vid Brúarfoss på Island

thumbnail image0 2
Foto: Jani Westman

Efter att jag tagit min bild nere under bron med all mustig växtlighet så hade jag en förhoppning om att folk skulle ha börjat röra sig ut ur bilden uppströms, men så var inte fallet. Det var om möjligt ännu fler nu som tog selfies på varandra, tjoade o tjimmade, hoppade mellan stenarna och tycktes inte alls ha något bråttom. Så om de kan stå framför mig så måste jag ändra strategi och helt enkelt ställa mig framför dem för att kunna fota uppströms.

Sagt och gjort så tog jag mitt stativ och gick uppströms förbi allihop. Jag fastnade för den här växten som förgrund. Jag har fotat med kameran väldigt nära marken.

Mitt 15mm objektiv har en 95 millimeters filtergänga vilket gjort att jag inte införskaffat ett enda filter till det ännu. Så jag fick testa en programvara som finns att ladda ner till Sony kameran som heter "Smooth Reflections". Det går ut på att den tar ju flera exponeringar och lägger ihop dem till en bild så att man ska få en känsla av att det är en lång exponering. Eftersom att jag inte har testat det här på vattenfall förut så blev det här mitt första test.

Så här efteråt så kan jag väl villigt erkänna att jag borde ha valt en högre inställning för antalet exponeringar för att skapa känslan av en lång slutartid. Jag valde här 16 exponeringar och varje exponering är på 1/80 sek. Man kan välja ända upp till 256 exponeringen men då ska man veta att det är en sekunds uppehåll mellan varje exponering.

Med tanke på att det sprang folk omkring hela tiden så vill jag inte ha alldeles för långa exponeringar heller men jag är ändå nöjd med bilden. Den gav en lite annorlunda känsla vilket inte är helt fel.

Jani Westman

Månadsmöte den 30 september - Anders Andersson - från pol till pol

26A0825

I väntan på att kunna köra igång igen i Ansgarskyrkan planerar vi att inspirera alla med online-föreläsningar från några av våra medlemmar, på våra ordinarie månadsmötestider.

Först ut är Anders Andersson, han kommer att visa bilder från två resor, dels till Svalbard och dels till Sydgeorgien. Det blir även en månadstävling, se månadsbrevet.

Vi inleder mötet med ett extra årsmöte enligt kallelsen i månadsbrevet.

Veckans bild - Walk the Line - Kjell Lagerberg

Walk the line
Foto: Kjell Lagerberg

Tycker att Jonny Cash låttitel ”Walk the line” är bra uttryck för denna bild. Är det inte rätt gräshoppa på fel plats?

Bästa hälsningar
Kjelle Lagerberg