Bildduellen - ruskväder vid Sergels torg - grattis till Atze Dijkstra!

P2020131 2
Foto: Atze Dijkstra

Bilden är tagen vid Kulturhuset i riktning mot Sergels torg den 2 februari 2021 klockan 18.30. Vädret var ruskigt och jag skyndade mig hem. När jag såg den snötäckta cykeln kunde jag inte låta bli att ta upp kameran. Mina händer var iskalla eftersom jag hade glömt att ta på mig handskarna.

Jag väntade ett tag tills jag var nöjd med kompositionen och knäppte till  (ISO 6400, f/4.0, 1/40 sek). Lyckligtvis fungerade bildstabiliseringen.

Visst ger det en varm känsla att denna bild blev nummmer 1 i årets bildduell.

Tack, och
God Fortsättning
Atze Dijkstra

Kollektion - istappar genom makrolinsen - grattis till Gunnela Blomqvist!

gunnelas julhalsning 1 av 1
Foto: Gunnela Blomqvist

"Hej!

Här kommer min bild med en liten julhälsning. Denna passar som tomtens isiga julesäck.

Jag gillar makro och speciellt inspirerad blir jag när solen skiner på lite is och snö, det blir så vackert, man kan få det till lite vad som helst i fantasin i motljuset.

I Sundbyberg, där har vi ett  förrådstak som när det tinar ger pyttesmå istappar som blir så fina, brukar jag försöka fota lite varje år, de ger mig sån inspiration.

Gunnela"

... som alltså vann årets avslutande tävling, med en vacker kollektion på istappar. Stort grattis!

Berg - i Spanien - grattis till Dennis Bederoff

Foto: Dennis Bederoff

"I södra och centrala Spanien möter man en landskapstyp som kallas la Dehesa. Ett böljande, grönskande, öppet landskap med såväl rik växtlighet som rikt djurliv - och underbart vackra vyer. Om man slår upp "Dehesa" i Wikipedia kan man läsa att det definieras som ett "agrosylvopastoralt" landskap. Det var väl det man alltid hade misstänkt! 😉

Till dessa trakter ställde vi kosan för att plåta iberisk panterlo, en släkting till vår lokatt, men endemisk för iberiska halvön och för ett tiotaal år sedan nästan helt utplånad av brist på föda, trafikolyckor och annat. Framgångsrikt utvecklingsarbete har nu ökat antalet individer från under hundra till nära tusen. Resan arrangerades av Wild Nature Fotoresor och det gavs goda möjligheter att också plåta annat än bara panterlo, landskap till exempel.

Bilden är tagen i gryningen (den kommer ju ganska sent i Spanien och speciellt i januari) när dagsljus och mörker slåss om herraväldet och när morgondimmorna sakta rinner ner i dalgångarna. En HDR-serie om fem bilder, tagen med min favoritglugg 16-300mm (inte bäst nånstans, men ganska bra överallt) vid 160mm på en APS-C och sen stackad i Affinity.

En resa jag gärna skulle göra om.

Dennis"

Som alltså vann novembermötets tävling med tema "berg". Stort grattis!