Månadsmöte den 13 december - stora tävlingsmötet

Nu är det dags för årets sista månadsmöte, och som vanligt är det då "Det Stora Tävlingsmötet". Det lär bli en spännande kväll.

Vi ska klara av:

• Bildduellen, årets mest spännande tävling där du får delta med två projektionsbilder
  • Årets gatufotograf, med temat "En i mängden"; du får delta med två projektionsbilder och kan vinna C-H Segerfeldts bok "Mitt liv på gatan"
  • Sista omgången i klubbmästerskapet, med temat "Kontakt"; nu ska allt avgöras, och du får som vanligt delta med två projektionsbilder och två påsiktsbilder.

Kom i tid, det var fullsatt senast!

Varm välkomna!

Leif-Erik Nygårds - en historisk kväll - och vilken resa!

20171129 201424
Visst visade han BILDEN.                                                                       Foto: Bo Vading

Historiskt många medlemmar, drygt sextio, kom för att lyssna och se när Leif-Erik Nygårds berättade om sin fotografiska livsresa. Förutom att vara en av våra viktigaste nu levande fotografer är Leif-Erik en gudabenådad berättare.

Redan i tjugoårsåldern for han till New York för att pröva lyckan. Han fick snabbt arbeta som assistent åt stjärnfotografen Bert Stern. Som 22-åring assisterade han Stern vid en fotografering av Marilyn Monroe i Los Angeles och han kunde där privat ta den sista ikoniska bilden av filmstjärnan några veckor före hennes död. Leif-Erik höll bilden hemlig i 22 år innan han slutligen övertalades att låta den publiceras i ett jubileumsnummer av herrtidningen Playboy.

Efter några år hos Bert Stern fick Leif-Erik arbeta åt den legendariske porträttfotografen Irving Penn. Med alla de fotografiska kunskaper och kontaktytor han skaffat sig, kunde Leif-Erik därefter arbeta som en välkänd fotograf med uppdrag och resor över hela världen.

Leif-Erik visade oss naturbilder och resedokument - men framför allt porträtt på välkända personer som Muhammad Ali, Dalai Lama och Johannes Paulus II samt de flesta berömda filmstjärnorna under de senaste femtio åren. Mängder av anekdoter från fotograferingarna utlöste ständiga skratt.

Hans sociala kompetens och humoristiska berättarförmåga måste vara en ovärderlig tillgång när han gör porträtt, det syntes i den avspända närheten i bilderna. Det räcker och blir över till en biografi om Leif-Erik Nygårds!

Till råga på allt var tävlingstemat för kvällen just "Resa" med Leif-Erik Nygårds som domare. Sonja Tydén tog storslam och vann både påsikts- och projektionsklassen. Ett välförtjänt grattis Sonja! Påtagligt många har hittills under året deltagit i tävlingarna. Det har också medfört en större och välkommen variation i vilka fotografer som får bilder placerade. Det är utvecklande att delta!

Bo Vading, gästkrönikör

Månadsmöte den 29 november - Leif-Erik Nygårds - Marilyn Monroe och andra ikoniska porträtt

20171011 1 Leif Erik Nygårds
Foto: Sonja Tydén

Som 14-åring köpte han sin första kamera och lärde sig snabbt att framkalla sina filmrullar. Han ville utvecklas och gå vidare och när han fick se bilder av Irving Penn och Bert Stern bestämde han sig för att åka över och försöka finna ett jobb i USA.

Den sista bilden av en naken Marilyn Monroe togs av 22-årige Leif-Erik Nygårds innan hon dog några veckor senare, 36 år gammal. Det blev en av de mest kända bilderna på Marilyn. Leif-Erik Nygårds jobbade efter det för stjärnfotografen Irving Penn och plåtade många av världens celebriteter inom film och sport.

Det är om detta äventyrliga fotointresse som Leif-Erik Nygårds kommer till oss för att prata om och visa upp sina ikoniska porträtt.

I klubbmästerskapet är det dags för näst sista omgången, med tema ”Resa”.

Välkomna!