Månadsmöte den 22 maj - Thomas Jågas - natur och djurliv i stämningsfullt ljus

thumbnail 20190513 Thomas Jågas
Foto: Thomas Jågas

Vår gäst är Thomas Jågas, biolog och naturfotograf. Han har sitt ursprung i Dalarna och bor i Falun.

Thomas är fotografiskt djupt rotad i den svenska skogen och fjällvärlden där strävan är att skildra naturen och dess växt- och djurliv. Det viktiga är inte att dokumentera utan att fånga känslan i fjäll- och skogslandskapet. I hans bilder är komposition och ljus de viktigaste byggstenarna för att få fram rätt stämningar.

Fotograferingen fokuseras till begränsade områden för att lära känna och skapa en relation till landskapet och för att göra det möjligt att följa djur under längre tid. Det ger de bästa förutsättningarna för att vara på rätt plats vid rätt förhållanden och att få möjligheterna att fånga djuren i sin miljö.

Thomas kommer även att visa bildspel med ljud, kanske att vi får lyssna till en spelande orre?

Temat i klubbmästerskapet är ”Blå timmen”.

Hans Strand = världsklass!

Foto: Anders Bauer

När vi hade investerat i vår nya 4K-projektor hade vi en fotograf högst upp på önskelistan - Hans Strand. Vi ville så gärna utmana vår projektor med Hans detaljrika och prisbelönade bilder.

Och äntligen besökte han oss. Blev det bra eller blev det jättebra? Det blev värlsklass!

På bilden ovan berättar han varför han valde Inga Nathorsts bild som vinnare i påsiktsklassen. Stort grattis till våra dubbla vinnare, Inga och Gunnela Blomqvist!

Månadsmöte den 24 april - Hans Strand - prisbelönad landskapsfotograf

thumbnail Hans Strand Portrait

Vad händer på onsdag? Vi låter Hans Strand berätta själv:

–  Jag kommer att visa ett retrospektivt bildprogram som börjar med mitt yrkesvägval när jag slutade som ingenjör och bestämde mej för att bli landskapsfotograf.

I bildflödet kan vi se brytpunkter i min bildstil från att fotografera berg i stämningsljus, mitt stora Islandsprojekt, till mer abstrakta bilder av nära landskap och slutligen till att fotografera landskap formade av människan. Programmet tar ungefär 1 timme.

Jag kommer också att ta med några av mina böcker till försäljning, bland annat min nya stora Islandsbok.

Välkomna!